Boven de 40 jaar heeft 1 op de 8 mensen een gehoorverlies aan tenminste een oor, waarvoor de zorgverzekeraar de portemonnee trekt (>35 dB) [Erasmus Medisch Centrum/Veiligheid NL, 2021].
Uit onderzoek (SiRM 2019) blijkt dat het de Nederlandse maatschappij, als we géén hoorzorg inzetten, per jaar:
• 2,9 miljard aan verminderde arbeidsparticipatie kost;
• 2,8 miljard aan ervaren verlies van kwaliteit van leven;
• Als indirect gevolg eenzaamheid en vroeger intreden van dementie, 0,1 miljard kost.
• Dus een totaal van 5,8 miljard aan maatschappelijke kosten per jaar!
De impact van gehoorverlies op het welzijn van ruim 1,5 miljoen Nederlanders is groot. 1 op de 3 ervaart fade-out; mentale problemen waarbij zij sociaal steeds verder naar de achtergrond raken. Een groot deel van mensen die fade-out ervaart voelt zich onveilig (46%), depressief (47%) en angstig (43%). 51% geeft zelfs aan de grip op het leven te verliezen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Specsavers, uitgevoerd door Motivaction ter gelegenheid van World Hearing Day op zondag 3 maart 2024.
Handige spraak-apps om te gebruiken zijn: Live transcribe (https://apps.apple.com/us/app/live-transcribe/id1471473738) (https://www.android.com/accessibility/live-transcribe/) en de AVA app (https://nl.ava.me/)
Deze apps helpen je om gesprekken te kunnen volgen omdat hetgeen gesproken wordt direct op je scherm leesbaar wordt. Dit zorgt voor verminderde luisterinspanning en verhoogde deelname in gesprekssituaties. Het maakt ook b.v. bezoeken aan artsen en andere specialisten toegankelijker.
Artikel uit Huisarts en Wetenschap (2007): Slechthorendheid en Werk https://www.henw.org/artikelen/slechthorendheid-en-werk#
Artikel uit het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (2021): Begeleiding door de bedrijfsarts bij gehoorproblemen https://www.tbv-online.nl/magazine-artikelen/begeleiding-door-de-bedrijfsarts-bij-hoorproblemen/