Hoe kun je blijven functioneren met een gehoorprobleem in een werksituatie?
Maak je gehoorverlies bespreekbaar.
Neem de gesprekstips door met je collega’s en maak afspraken in communicatie.
Laat de mogelijk aanwezige gedachte dat je gehoorverlies jouw probleem is en jij het dus moet oplossen, los. In samenwerking los je communicatieve uitdagingen samen op.
Zorg er bij éénzijdig gehoorverlies voor dat de ander naast jou aan de goede (h)oorkant loopt.
Realiseer je dat je iedere dag een topprestatie levert door te functioneren met gehoorverlies. Je hebt iedere dag voldoende hersteltijd nodig. Bouw die in, overleg met je omgeving wat je hierin nodig hebt.
Neem je gehoorverlies serieus en zorg dat je omgeving jouw gehoorverlies serieus neemt.
Leg mensen uit dat je niet zoveel hebt aan een oordeel over je functioneren maar dat je vooral nodig hebt dat je ze aan je vragen wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen blijven functioneren.Leer en durf te vragen en blijf dit doen! Goed horende mensen vergeten over het algemeen vrij snel dat je slechthorend bent en wat je in de communicatie en samenwerking hierin nodig hebt van hen.
Leer én durf aan te geven wat jij nodig hebt.
Zet een hoorcoach/specialist in.
Maak gebruik van technische ondersteunende hulpmiddelen. En ken de voor- en nadelen van deze hulpmiddelen. Een hoortoestel is een deel van de ondersteuning bij gehoorverlies. Het versterkt geluid maar helpt niet al het geluid ook goed te verwerken! Een hoortoestel versterkt niet alleen het spraakverstaan, maar ook alle omgevingsgeluiden. Dit kan vermoeiend en verstorend zijn en toch kan een hoortoestel dragen desondanks nuttig en nodig zijn. De microfoon in een hoortoestel versterkt geluid maar tot op een afstand van 2 meter. Dus degene met wie je praat moet je kunnen zien en moet binnen 2 meter van je staan.
Zorg dat je ‘eigenaar’ wordt van jouw gehoorverlies. Vergaar kennis, verdiep je in gehoorverlies en weet wat er aan hulpmiddelen en ondersteuning is voor jouw type gehoorverlies in jouw werkomgeving en hoe je dit kunt organiseren.
Verwacht van je collega’s dat zij, net als jij de hele dag doet, moeite doen om samen te werken en goed te communiceren.
Denk aan werkplek aanpassingen en akoestische aanpassingen op je werkplek en verdiep je in de mogelijkheden samen met je hoorcoach of je begeleider/leidinggevende/hr-medewerker.
Leer vooruit denken en plannen ook in relatie met beschikbare energie en herstel.
Heb aandacht voor veiligheid op de werkvloer.
Je hebt gehoorverlies, je bent niet je gehoorverlies!
Disclaimer:
Anders Horen aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor eventuele fouten of weglatingen in de inhoud van deze site. De informatie op deze site wordt verstrekt op een "as is"-basis zonder garanties op volledigheid, nauwkeurigheid, bruikbaarheid of tijdigheid.